فارکس یا معاملات ارز خارجی یکی از بازارهای جهانی است که دارای بالاترین سطح نقدینگی است. این بازار به صورت جهانی وجود دارد و امکان مبادله ارز کشورهای مختلف را برای سرمایه گذاران فراهم میکند. فارکس دارای مزایا و معایبی است که اگر شخص سرمایه گذار با آگاهی لازم در این بازار حضور یابد میتواند به اهداف اقتصادی خود دست یابد.
فارکس چیست؟
فارکس یا در اصطلاح “معاملات ارزهای خارجی” (Foreign Exchange) تبدیل ارز یک کشور به ارز دیگر کشورها است. در یک اقتصاد آزاد، ارز در یک کشور مطابق با قوانین عرضه و( همه چیز درباره فارکس ) تقاضا ارزیابی و ارزشگذاری میشود. به عبارت دیگر، ارزش ارز را می توان به ارز کشور دیگری، مانند دلار آمریکا، یا حتی به سبدهای ارزی متصل کرد. همچنین ارزش پول کشور نیز ممکن است توسط دولت آن کشور تنظیم شود.
با این حال، اکثر کشورها ارز یا پول خود را به صورت آزاد در برابر کشورهای دیگر شناور میسازند، که آنها را در نوسانات دائمی بازار ثابت نگه میدارد.
ارزش هر نوع ارز خاص توسط نیروهای بازاری بر اساس تجارت، سرمایه گذاری، گردشگری و ریسک جغرافیایی-سیاسی تعیین میشود. برای مثال، هر بار که توریستها از یک کشور بازدید میکنند، برای خرید کالا و خدمات مختلف باید از پول و ارز کشور میزبان استفاده کنند. بنابراین، توریست باید ارز کشور خود را با پول محلی کشور میزبان مبادله کند. تبادل ارز (فارکس) از این نوع، یکی از عوامل تقاضا برای یک ارز خاص است.
یکی دیگر از عوامل مهم تقاضا هنگامی اتفاق می افتد که یک شرکت خارجی به دنبال ایجاد کسب و کار با شرکتی دیگر در یک کشور خاص است. معمولا، شرکت خارجی باید پول را به صورت پول محلی شرکت میزبان پرداخت کند. به این ترتیب ممکن است سرمایه گذار از یک کشور برای سرمایه گذاری در کشوری دیگر، ترغیب شود و سرمایه گذاری نیز باید به پول محلی صورت گیرد. تمام این خواستهها، نیازمند ارز خارجی هستند و در ابعاد گسترده و حجم وسیع به بازارهای تبادل ارز خارجی کمک میکنند.
تبادل ارز بین المللی یا خارجی یا همان فارکس، بین بانکها صورت می گیرد و تمام معاملات تحت نظر بانک مرکزی برای حل و فصل بین المللی (BIS) قرار میگیرند.
آشنایی با فارکس
فارکس در معنای ساده تر و راحتتر یعنی تبدیل یک ارز به ارز دیگر،که ممکن است برای موارد مختلفی همچون خدمات شرکتی، خرید و فروش اجناس و کالا، خدمات دولت، هزینهی سفر و صنعت توریست و سرمایه گذاری افراد در یک کشور مورد استفاده قرار بگیرد.
در بازار فارکس یا بازار معاملات ارز جهانی، ارزهای گوناگونی مانند یورو، دلار، پوند، ین، روبل و… توسط ارگانهای مختلف مانند موسسات مالی، شرکتها، بیمهها، شرکتهای صادرات و واردات و …. تحت معامله و داد و ستد قرار میگیرد. این معامله میتواند در بازار فارکس شامل خرید ارز یک کشور و فروش ارز کشوری دیگر باشد. بازار فارکس به طور مشخص دارای مکان قابل لمس و فیزکی نیست و تمام معاملات از طریق درگاههای الکترونیکی قابل انجام است. البته این بازار گستره و بزرگ دارای مراکز اصلی در لندن، نیویورک و توکیو ژاپن است. در بازار فارکس یا همان تبادل ارز خارجی، گروهای مختلف سرمایه گذار با اهداف مختلف حضور دارند و مانند بازار بورس با استفاده از تحلیلهای مختلف تکنیکال، بنیادی، روانشناسی بازار و … به انجام معاملات ارزی میپردازند. عوامل مختلفی بر ارزش ارز یک کشور و بازار فارکس تاثیر گذار است، اقتصاد کشور، سیاستهای ارزی کشورها، رشد و سقوط نرخ ارز، تورم، سیاستهای رهبران کشور و بسیاری از موارد دیگر در بازار فارکس موثر است و سرمایه گذاران باید با تحلیل جوانب مختلف در این نوع بازار شرکت کرده تا به اهداف مورد نظر خود دست یابند.
آشنایی بیشتر با فارکس
بازار معاملات ارزی همچون سایر سرمایه گذاریها دارای ریسکها و خطراتی است. اما بازار فارکس با ثبت قراردادهای معین این ریسکها را کاهش میدهد. نوسانات ارزش پول کشورها یکی از مشکلاتی است که سرمایه گذاران را با مشکل مواجه میکند. اما در معاملات فارکس با توجه به سیاستهای در نظر گرفته برای آن سرمایه گذاران میتوانند تا حدود زیادی این مشکلات را به صورت آگاهانه در تحلیلهای خود لحاظ کرده و از نوسانات بازار حداکثر بهره را ببرند.
فارکس دارای دو مشخصه اساسی است که در صورت آگاهی از این نوع معاملات و این بازار میتوان بیشترین استفاده را از آن برد.
۱- بهره بردن از تغییرات و نوسانات ارزش ارزهای خارجی
۲- بهره بردن از ما به التفاوت نرخ بهرهی دو ارز خاص
هریک از این حالات ممکن است در صورت عدم آگاهی منجر به بهره نبردن از آن شود.
خطرات بازار فارکس چیست؟
یکی از اصلی ترین مشکلات در تبادلها و معاملات فارکس کافی نبودن نظارت معاملات بین بانکی است. به عبارتی گاهی ممکن است دخالتها و اعمال نظرهایی توسط برخی از نهادها در این نوع بازار به وجود آید و شفافیت آن را با ابهام مواجه کند. البته این مسئله قطعی نیست و تنها به عنوان یکی از خطرات یا ریسکهای این بازار بیان میشود.
یکی دیگر از خطرات موجود، رسیکهای داخلی درون بانکها است که برای حفاظت در برابر این مشکلات همواره باید قوانین سفت و سخت اعمال شود و حسابرسیها به طور شفاف صورت گیرد و ارائه شود. همچنین حمایت از بانکها باید همواره صورت گیرد تا از این نوع مخاطرات دور بمانند.
امروزه با وجود شبکههای الکترونیکی معاملات به صورت شفاف صورت میگیرد و این امر خود باعث کاهش مخاطرات بازار فارکس شده است، زیر در این نوع بازار سرمایه گذار خرد و کلان با قوانین مساوی و برابر در این بازار فعالیت میکنند. در بازار فارکس نیز مانند بازار بورس گارگزاریهای فارکس وجود دارند که باید همواره این کارگزاریها توسط بانکهای فارکس مورد تایید قرار گیرند تا از بروز مشکل برای مشتریان جلوگیری شود. به عنوان مثال ممکن است در یک کارگزاری معاملات مورد تقاضای مشتری در زمان مشخص صورت نگیرد و منجر به ضرر برای او شود به همین دلیل برخی معامله مستقیم با بانکهای فارکس را ترجیح داده و آن را روشی مطمئن در این بازار میدانند.
مزایا و معایب فارکس
بازار معاملات ارز خارجی یا فارکس نیز همچون سایر سرمایه گذاریها دارای معایب و مزایایی است که در اینجا به برخی از آنها اشاره شده است.
فارکس با ارزهای عمده دنیا کار میکند و معاملات ارزی در این بازار توسط شبکههای الکترونیکی در زمان کوتاهی در حد ثانیه انجام میشود به راحتی با خرید و فروش ارز میتوان به این بازار ورود کرد و یا از آن خارج شد.
ورودی به بازار فارکس مانند بازار بورس با سرمایه اندک نیز امکان پذیر است و اشخاص به آگاهی بالا و تحلیلگران زبده معمولا در این بازار موفق میشوند. این بازار نقدشوندگی ساده و با حجم زیادی دارد.
با توجه به جهانی بودن بازار فارکس، امکان معامله و داد و ستد در این بازار در تمامی ساعات شبانه روز امکان پذیر است. به عبارتی در ۵ روز از هفته ( در کشور ما از دوشنبه تا جمعه) در تمام ساعات شبانه روز این بازار امکان خرید و فروش را فراهم میکند. به جز تعطیلات سال نو.
بازار فارکس نیز مانند بسیاری از بازارهای سرمایه گذاری دارای جنبههای منفی است که در مطالب گذشته به برخی از آنها اشاره شده است ولی یکی از عمده ترین آنها نوسانات ارزی است که برخی افراد که در ردههای بالا در یک نظام حضور دارند و یا به آنها متصل هستند اطلاعاتی را داشته باشند که به راحتی با تحلیل به دست نیاید و این گونه شود که برخی از افراد با این روش به سودهای کلان برسند و موجب ضرر و زیان برخی دیگر از افراد شوند. ولی به طور کل این بازار تا حد امکان شفاف تنظیم شده است که افراد بتوانند از آن آگاهی لازم را داشته و به اهداف اقتصادی خود دست یابند.
بسیاری از درگاههای اینترنتی معتبر اطلاعات فارکس را در اختیار مشتریان و سرمایه گذاران قرار میدهند که برخی از آنها عبارتند از: forexfactory.com و fxstreet.com و در منابع مختلف کارشناسان آگاه در مورد این بازار اظهار نظر کرده و نظرات کارشناسی خود را در اختیار افراد مختلف قرار میدهند.
فارکس بزرگترین بازار جهان از نظر ارزش کل نقدی معامله شده است و هر فرد، شرکت یا کشور ممکن است در این بازار شرکت کند.
تفاوت فارکس و دیگر بازارها
در ادامه به تفاوت بین بازار فارکس و دیگر بازارها اشاره اجمالی شده است:
تفاوت های عمده بین فارکس و بازارهای دیگر وجود دارد:
– قوانین کمتر: این به این معنی است که سرمایه گذاران در استانداردها یا مقررات سختگیرانه مانند سهام در بازار سهام، معاملات آتی یا … گرفتار نمیشوند. هیچ مرکز پاکسازی و هیچ نهاد مرکزی وجود ندارد که بر بازار فارکس نظارت کند.
– هزینه ها و کمیسیون ها: از آنجا که معاملات توسط تبادلات سنتی انجام نمیشود، هزینه ها یا کمیسیون های مشابهی را که در بازار دیگری وجود دارند، در این بازار پیدا نمیکنید.
– دسترسی کامل: تجارت و معامله برای شما هیچ محدودیتی از نظر زمانی برای شما ندارد. از آنجا که بازار ۲۴ ساعته در روز باز است، شما می توانید در هر زمانی از روز تجارت کنید.
– سهولت: از آنجا که این یک بازار جاری و شناور است، هر زمان که بخواهید می توانید وارد یا خارج شوید و می توانید به همان اندازه که می توانید در آن هزینه کنید.
منبع : مجیک نیوز